Natural woman - i lidenskab, kærlighed, sårbarhed og kamp

Månedens værk: 

Natural woman. Solgt

"Natural woman", solgt

Kunstner: 
Kunstart: 
Motiv: 
Billedformat: 
120 cm x 50 cm

Måned: 
juni, 2014

Hanne Feldt har begået et forunderligt, vidunderligt og mange facetteret billede af en kvinde.

Hanne Feldt siger om sig selv,....jeg maler ud fra den stemning og den nysgerrighed over for motiv og materiale, der fylder hos mig lige nu...." Adspurgt til, hvad der var igangsættende for processen med værket "Natural woman", forklarer kunstneren:"Min tanke med billedet var at beskrive kvindens trang til at pynte sig. Lige fra naturfolkets tid, hvor det kunne være med blade og æbler, til rokokkotidens mode med de store pudrede parykker til nutidens unge kvinder, der tatoverer sig".

Redaktionens kommentar: Så enkel en anledning til at male....og så, et så mange facetteret resultat! I sig selv....forunderligt! 

Hanne Feldt har malet "Natural woman" med brug af et fantastisk nuanceret og delikat symbolsprog, der også understreger det delikate i billedets visning af denne kvinde. Kvinden på billedet bærer stolt sine "kærlighedsfrugter" - budt frem på en opsats af en pudret rokoko-frisure. Hun byder af sine frugter, af sin lidenskab og sin kærlighed. Hun møder sin udvalgte kavaler som en "kurrende turteldue". Højre side af hendes bryst smykkes af en hvid due med en pilekvist i næbbet og et hjerte med ordene "Love" draperet hen over. Jo, hun er en kvinde, der kan kurre og svøbe sin udvalgte i kærlighedens bløde modtagelighed. Efeu-rankerne smykker håret og panden og fortæller om kærlighed, der overlever døden (Tristan og Isolde).....og vidner om lidenskab og passionerethed.

Det er dog ikke uden omkostninger for hende at elske...... Hun bærer sorgen i sig - sort sørgebånd omkring håret - og har lært at kæmpe for guldet - måske status og rigdom gennem den "rigtige" kavaler, ægte kærlighed, den "evige ungdom" eller for at bevare en form for balance herimellem-måske på bekostning af det ægte og dybtfølte. Hendes venstre bryst er tatoveret med en sort drage, der kæmper for og forsvarer en krone af guld. Venstre øre er smykket med en lille hvid fjer - for indianerne et symbol på at kredse på den åbne blå himmel for derefter at slå ned på det udvalgte bytte. Under venstre underlæbe sidder en fin lille perle, der symboliserer og fortæller om, at hun er i stand til at elske med hjertets renhed - midt i al lidenskaben, tidens rammer for hvad der hør og bør sig, og kampen for at sikre sig sin fremtids muligheder. Alene symbolikken er vidunderlig......

Tilstedeværelsen i billedet er uovertruffen! Ligesom i virkelighedens verden har Hanne Feldt formået at lade øjnene være sjælens spejl.

Alt i billedet rammer ligesom øjnene ind med deres udtryk af stor, stor sorgfuldhed. I vedvarende kontakt med disse smukke udtryksfulde øjne ændres udtrykket pludselig, og jeg ser ind i en hel anden del af denne kvinde. Passionen blusser, mundens rødme træder frem, og ændrer nu hele ansigtet til lidenskab og sulten kødelighed. Hun er sig sine seksuelle drifter bevidst. Atter skifter udtrykket, og jeg ser nu foragten træde frem i hendes øjne. Blikket bliver hårdt, og de blå-hvide farver i ansigtet toner tydeligere frem. Hun bliver helt sort ved næseroden.....og møder mig med afstand og væmmelse.....

Hun har mere at byde på....Nu runder mildheden og munterheden linierne....Munden spidses.....Hvad mon hun ville sige, hvis hun kunne fortælle mig alle sine hemmeligheder? Hvad har vækket alle disse følelser i hendes øjne?

Én ting er sikkert.....! Hun har vakt min nysgerrighed og printet sig ind på min nethinde for stedse......kærlighed , der overlever døden.....

Hanne Feldt kan fortælle historier, og hun kan gøre det både gennem billedsymbolik og gennem sin indlevelse i sit arbejde. Hun gør det sublimt!

Tekst: Trine Helt, skribent, artpopuli.dk