885 værker forsvundet fra spanske Prado

Prado Museum i Madrid er Spaniens nationalmuseum, og i dets samling findes 27.509 kunstværker. Men der mangler 885 værker viser en sammenligning mellem en fire år gammel inventarliste og værkerne, har en undersøgelseskomité konkluderet Det skrev den spanske avis El Paìs for nogle dage siden.

Prado-museet indvender dog selv, at de ”arvede” en del af de manglende værker, da museet i 1872 fusionerede med det nu nedlagte Museo de la Trnidad og at værkerne ikke er forsvundet som sådan, men simpelthen er gået tabt eller blot udlån uden nogensinde at være leveret tilbage.

Ifølge det engelsksprogede spanske nyhedssite The Olive Press blev der i en 1978-undersøgelse konstateret, at 1.425 værker manglede. Efterfølgende undersøgelser har dog fået antallet nedbragt til 885 – heraf mener Prado-museeet dog kun, at 135 reelt ser ud til at være forsvundet.

 Ifølge El Paìs udtalte en talskvinde for Prado Museum, at museet regner med, at mange af værkerne er gået tabt i brand eller krig.

Men mistanken er ikke nok. Hvis der ikke er bevis for, at de er blevet ødelagt, så kan vi ikke tage dem af inventarlisten, udtalte hun til avisen.

Det er almindeligt for museer som Prado at låne kunstværker ud til offentlige institutioner, da museet selv ikke har plads til at have den store samling hængende.

I stedet varetager de den opgave at bevare vigtige kunstværker for eftertiden. Blandt Prados værker er store spanske kunstnere som Hieronymus Bosch, El Greco og Goya.

Selvom Prados tabstal er opsigtsvækkende i museumsverdenen, er det ikke ualmindeligt, at værker forsvinder efter de i årevis har været udlånt forskellige steder.

Den spanske komité indskærper over for Prado, at museet skal holde bedre styr på sine værker, skriver avisen Spanien i Dag.  Desuden vil Prado Museet i fremtiden organisere sine værker i et computersystem for at få bedre kontrol.

Tags: 
Kategori: