Fascination af indianere

- Indianerne mistede det meste af deres land, men de blev ikke udryddet. 5,2 millioner af nutidens amerikanske befolkning er indianere. Tænke sig at det var dem der havde levet der først i flere tusinde år. 325 reservater findes endnu spredt ud over USA. De er selvstyrende områder hvor stammen kan vedtage egne love, fortæller kunstner Yvonne Brøndum.

- 566 stammer er officielt anerkendt af den amerikanske stat, og medlemmerne nyder særlige rettigheder som minoritet i USA. Kun 20 pct. Af nutidens indianere er dog i stand til at tale deres stammes oprindelige sprog. WE ARE STILL HERE” First Nations people of Turtle Island-North America. Is the motto for the NAIM in Washington DC, spirit of the first Nations people of America, fortæller Yvonne Brændum videre og fortsætter:

- I 1846 overtog Eward Baker Lincoln  ( 10 marts 1846 – 1 februar 1850) ved magt deres land og indsatte sig som præsident. Da jeg var i USA 2007 og skulle køre op til Tampa i det nordlige Florida, besøgte jeg et reservat på den lange strækning ca 5 timers kørsel, ( ingenmandsland ) jeg tænkte ved mig selv: hvordan kommer jeg ind!

 Det endte med at jeg spurgte til et toilet, men jeg det hvide menneske var ikke ønsket. Så fattig og farveløs så der ud, men se ind i deres øjne de var så gennemtrængende at man fik Gåsehud. Mit billede jeg har malet er derfor næsten farveløs, og jeg har malet udfra mine følelser. det er slet ikke som man ser på film. Det er et meget stolt folk, og det gør ondt inde i mig ved tanken om hvad de har måtte udstå!! Simpelthen udstødt!

Tags: 
Kategori: