Hertugen af Milano bestilte maleriet af sin elskerinde

Hvorfor lavede Leonardo da Vinci kvindeportrættet " Damen med hermelinen"? Det korte svar er, at det ønskede den daværende hertug og hersker over Milano, Lodovico Sforza.

Kvinden på maleriet er nemlig hans unge elskerinde(16 år), Cecilia Gallerani. Hun var var ganske veluddannet, talte latin flydende og lavede en del poesi. Samtidig var hendes far Milanos ambassadør i Firenze - husk på, at vi på denne tid befinder os i den tidlige renæssance omkring 1450-1500, hvor Italien er opdelt i bystater.

Så selvom hun ikke var adelig var hun ikke en hvilken som helst kvinde. Hertugen havde andre elskerinder, men Cecilia var noget særligt og de fik også en søn sammen, Cesare(1491). Senere bliver hertugen gift med en kvinde, der modsætter sig hertugens forhold til Cecilia, der må flytte ud af hoffet.

Leonardi da Vinci kommer år tidligere ind i billedet da han er på udkig efter en arbejdsgiver og søger ind til hoffet hos Sforza. Lodovico Sforza er, ligesom Medici-familien i Firenze, meget optaget af kunst, arkitektur og videnskab og er mæcener der bruger store ressourcer herpå. To af de helt store navne, som Sforza vælger at lægge sine penge i, er Leonardo da Vinci og arkitekten Donata Bramante - en af renæssancens helt store på sit felt.

En af de helt store opgaver som bliver givet Leonardo da Vinci er det verdensberømte "Den sidste nadver" til klostret Santa Maria delle Grazies som også er Sforza-familiens gravsted. Et must at besøge, når man er i Milano.

Dertil kommer "Damen med Hermelinen" som er malet i olie på træ(valnød, 4-5 mmm tykt) nogle år før 1490. Maleriet er ét af fire kvindeportrætter, som Leonardo udførte. De andre tre er Mona Lisa, portrættet af Ginevra de' Benci og La Belle Ferronière.

Portrættet regnes for et af de første moderne portrætter i kunsthistorien og kunsthistorikere har især hæftet sig ved anvendelsen af en hermelin og tolkningen heraf. Hermelinen kan henvise til pigens efternavn, da det græske ord for hermelin er galay. Men hermelinen kan også henvise også til hendes elsker, Ludovico Sforza, der blev kendt som l'Ermellin, efter at han af kongen af Napoli var blevet tildelt en orden i ridderordenen Hermelin-ordenen. Endelig mener nogle også at det kan tolkes i retning af, at Cecilie er gravid, da billedet bliver lavet. Håropsætningen er en såkaldt coazone i typisk renæssancestil, der holder håret glat ind til hovedet med to hårbånd bundet til hver side af ansigtet og en lang fletning bagtil.

Milanos hertug var desværre lidt for dristig i sin udenrigspolitik og lagde sig ud med Frankrig. Det førte til, at han mistede herredømmet over Milano omkring år 1500 og blev fange i Frankrig.

Fem år efter malede Da Vinci Mona Lisa. Men det er jo en helt anden historie..

Kategori: