Jan Zrzavý, mytisk og melankolsk tjekkisk symbolist

Faldt første nytårsdag over en spændende tjekkisk kunstner på det nationale kunstmuseum i Prag – Jan Zrzavý med især eet værk, der gjorde indtryk, nemlig værket Kleopatra i en enkel, let naivistisk og meget koloristisk symbolisme.

Jan Zrzavý var en ledende grafiker, illustrator og scenograf, en betydelig personlighed inden for tjekkisk moderne kunst og i front som den måske fremmeste repræsentant for avantgarde-bevægelsen i begyndelsen af det 20. århundrede. Han grundlagde kunstgruppen Sursum og var tillige medlem af kunstgrupperne Mánes, Tvrdošíjní, Umělecká Beseda og Hollar (tjekkisk grafik).

Han var en mystisk, ensom kunstner med sin egen melankolske verden og sjældent åben for andre, lyder beskrivelsen af ham når man søger information om ham via offentlige tjekkiske kilder. Han har endvidere fået hæftet betegnelsen ”Maleren af drømme” på sig.

Jan Zrzavý blev født den 5. november 1890 in Okrouhlice nær Havlíčkův Brod (kort). Han var dygtig på mange områder, herunder maleri, men også litteratur, hvor han gjorde en del ud af at skrive poesi. Han var også aktiv inden for dramatik, men besluttede at koncentere sig om billedkunsten.

Han studerede ved UMPRUM (Academy of Arts, Arkitektur og Design) i Prag i to år, men blev smidt ud af uoplyste grunde. Derefter gjorde han fire forsøg på at blive optaget på Kunstakademiet i Prag uden held, hvorefter han valgte at studere privat. Det gjorde han ved at knytte sig til samtidige og betydelige tjekkiske malere som Karel Reisner, Vladimír Županský og František Ženíšek).

Jan Zrzavý var påvirket af mange verdenskendte kunstnere og mange kunstneriske stilarter. Han fandt inspiration fra de italiensk renæssance-mestre, såsom Leonardo da Vinci eller Rafael og han fik inspiration fra de middelalderlige gotiske malerier (f.eks Magdalene), ligesom han var fascineret af såvel Munch, Seurat og Gauguin.

 I begyndelsen hældte han mod symbolik og impressionisme og man aner i hans værker ofte en poetisk tilgang som har været med til at skabe hans eget billedmæssige udtryk, men han har også eksperimenteret med kubismen.

Efter Første Verdenskrig blev hans svævende, poetiske stil med glatte former og bløde konturer endnu mere fremtrædende og i den næste periode af hans kunstneriske udvikling fokuserede han på landskaber, især i Venedig, Bretagne. Han gentog ofte bestemte motiver i sine værker – f.eks. Kleopatra eller landskabsmotiver fra Bretagne.

Udover billedkunsten var Jan Zrzavý var også en karakteristisk illustrator, anvendt til en lang række bøger, ligesom han udførte dekorationer til en række teaterforestillinger.

Efter krigen blev han lektor ved Palacký Universitet Olomouc, Institut for Visuel Kunst på fakultetet for Filosofi, undervisning maleri og komposition. I 1965 blev han hædret som Årets Kunstner og i 1972 udgav han en bog med sine erindringer.

Han havde ikke et særligt godt helbred, men levede dog trods alt indtil han var 86, han døde12. oktober 1977 i Prag. To år tidligere havde han testamenteret sine kunstneriske værker (over 100 malerier og 1.500 tegninger) til Nationalmuseet for Kunst i Prag.

Kilder: diverse offentlige og private tjekkiske netsider

 

Jan Zrzavý, 1890 - 1977

 

Kategori: