Kunstneren Jørgen Rud gør status

"Status/quo vadis" er en udstilling, hvor kunstner Jørgen Rud gør status i sit eget kunstneriske virke. Det er også med det formål, som status ofte er, at forsøge at se videre. Hvilken retning, fra hvilket afsæt?, skriver Museum Ovartaci.

Jørgen Burgdorf Rud har i mange år beskæftiget sig med ordet, han har skrevet digte og tekster – en del af dem er undervejs blevet samlet i bogudgivelser i meget små og eksklusive oplag.

JørgenRud er fast repræsenteret på Museum Ovartaci, men i denne udstilling vises helt nye værker, der ikke tidligere har været udstillet – og ordet får en større plads. Jørgen Burgdorf Rud er født i  Esbjerg i 1960. Som barn kom han meget på Fanø og som ung havde han en bestemt oplevelse – nærmest en “indvielse” – da maleren Egon Svarrer viste ham, hvordan tidevandet havde formet sandet på øen.

Jørgen Rud kom til Aarhus i 1981 og arbejdede hos DSB, men fik et psykisk sammenbrud i 1983/-84. Det kom som et chok for ham, at man kunne få et psykisk sammenbrud, og at der i det hele taget var noget, der hed psykiatriske  hospitaler. Det var et næsten lige så stort chok for ham, da han under indlæggelsen stiftede bekendtskab med Ovartacis kunst.

Oplevelsen gav Jørgen Rud et udtryksbehov, og han ønskede at uddanne sig som kunstner. Han gik på Lilleskolen for voksne i Aarhus og Holbæk Kunsthøjskole.  Han er også uddannet cand. mag. i kunsthistorie og filosofi fra Aarhus  Universitet. I 1990-91 havde han et ophold ved Wiens Universitet for at studere forholdet mellem psyke og billedkunst.
Under opholdet på Holbæk Kunsthøjskole formede han en kaskelothval og blev opmærksom på klokkeformen på dens nakke.
l 2014  kulminerede hans mangeårige arbejde med klokkeformen og tidevandet med en koncert opført på Esbjerg  havn. Han lod tidevandet styre en koncert for klokkespil, komponeret  til lejligheden af Lars Peter Schultz.
Jørgen Rud er repræsenteret i Museum Ovartacis faste samling med adskillige  værker i stort format. Flere af dem  bærer præg af hans interesse for kystlandskabet fra Harboøre til Vadehavet.

 Den aktuelle udstilling omfatter en serie gouacher på indisk bomuldspapir fra 2003. Det nyeste på udstillingen er en lydinstallation, hvor Jørgen Rud læser egne digte og tekster. I samme rum er også udstillet en helt ny serie malerier og  collager udført på en bund af landskabsfotografier. Dette rum er udført i samarbejde med Henrik Øvad.

 

 

 

Kategori: