Kvinden med hermelin - parafrase

Anna Laurine Kornum har lavet en fantastisk personlig parafrase med sig selv som figurativt motiv over Leonardi da Vinci`s "Damen med Hermelinen" - et af fire kvindeportrætter, som da Vinci udførte.

- Mit billede med hermelinen er et af de billeder jeg selv er rimelig stolt af. Det var sjovt at analysere det oprindelige billede af Da Vinci, og jeg fandt i denne sammenhæng ud af at kvindens ene arm er fuldkommen anatomisk off, men fordi han er sådan en mester, så ser man det overhovedet ikke, siger Anna Laurine Kornum og forklarer videre:

- Når jeg netop lavede dette billede skyldes det at jeg er kæmpe Da Vinci fan. Jeg kan godt lide ideen om, at kunstneren også er videnskabsmand som han var. Jeg bliver ofte lidt irriteret over den moderne kunstner-arketype som en irrationel følemaskine. Ikke at følelserne ikke er vigtige, men der er sandelig behov for det andet også. Jeg havde selv en hvid ilder som jeg har brugt som model til billedet. Da hun døde tog jeg et foto af hende og det blev senere brugt i billedet, fortæller Anna Laurine Kornum.

- Lobotomien refererer til min ungdom, der var præget af periodisk tunge depressioner og den hvide ilder og forbinding symboliserer det hvide snit i kemisk forstand. Da Vinci malede oprindelig hermelinen fordi kvinden på billedets efternavn lød som det græske ord for hermelin/væsel galê (γαλῆ). Man troede også dengang at hermeliner var meget rene, idet de hellere ville dø fremfor at gøre deres hvide pels beskidt. Man mener dog at Da Vinci brugte en hvid ilder som jeg gjorde da han lavede skitsen. Det billede samlede bare så mange meninger for mig, hvilket ofte er et tegn på (for mig) at jeg bør lave det. Billedet ejes af min ven og tidligere læge, hjerneforskeren Peter Lund Madsen, fortæller Anna Laurine Kornum.

 

Kategori: