Pigen med Perleørering

Verdensberømte Mona Lisa hænger på Louvre i Paris, men Pige med Perleørering hænger på Mauritshuis i Haag. Meget mere betagende. Efter min mening.

Hun er lavet af den hollandske maler Johannes Vermeer, som jeg holder meget af. Han nåede ikke at lave mange værker i løbet af sit liv, fordi det tog ham utrolig lang tid om at gøre hvert enkelt billede færdigt. Og det gør heller ikke noget, når det bare bliver godt. Og to af de rigtigt gode er ”Mælkepige” og ”Pige med Perleørering”.

Pige med Perleørering er et oliemaleri fra ca.1665 og forestiller en ung europæisk pige med et ultramarint og hvidt tørklæde, eller en turban med et lysende gult stykke stof. Det falder ned langs hendes ryg. Hun er iført en brun-gul jakke med hvid krave (eller et stykke tøj under jakken, der stikker op, og står i stærk kontrast til jakken og billedets mørke baggrund).

Perlen er malet med ganske få strøg – som et funklende center i billedet. Kraven spejles i en lille perleørering, der lyser op i billedets centrum. Pigen står med siden til med let drejet hoved og hun kigger over skulderen på beskueren. Munden er en anelse åben, som for at antyde tale. Øreringens omgivelser er mørke, hvorved øreringen lyser mere op. Pigen udtrykker troskyldighed og en sødme, som virker dragende.

Det er muligt at, at motivet er delvist inspireret af tidens interesse for eksotisk orientalsk kultur, som f.eks. tulipaner og turbaner, som var opstået på baggrund af krige med det Osmanniske Rige. Det synes således åbenbart, at en nederlandsk pige fra 1600-tallet nok ikke ville have gået med turban eller noget der ligner.

Der er dog også vurderinger der går på, at portrættet snarere er inspireret af andre malerier, end af noget Vermeer selv havde set i virkeligheden. Specielt er Michiel Sweerts Dreng med turban og bouquet blevet nævnt. Måske han er blevet inspireret heraf?

Pige med Perleørering har en mørk, men ikke sort baggrund. Det fremhæver konturerne i pigens ansigt og fornemmelsen af tredimensionalitet, en velkendt effekt beskrevet af  Leonardo da Vinci i århundredet før. De fantastiske to dominerende farver i billedet, ultramarin og citrongul, brugte Vermeer i flere malerier og formåede at skabe en utrolig effekt med dem som nærmest er en Vermeer-signatur. Ultramarin producerede Vermeer selv med pulveriseret Lapis lazuli, en ekstrem kostbar farve, som sjældent blev benyttet af kunstnere på hans tid, som giver farven et specielt fascinerende lys.

Stenen Lapis lazuli er naturligt ultramin og en sjælden sten som Vermeer fik skaffet hjem meget langvejs fra. Stenen forekommer i uregelmæssige småpartier, sjældnere krystaller (regulære), siddende i kalksten og dolomit. Stenen findes især i Badakhshan ved Koktscha (en gren af Amu Darja i Afghanistan). Her findes tre varieteter: en indigoblå (som kaldes nili), en lys blå (asmani) og en grøn (sabzi). Som malerfarve er lapis lazuli idag erstattet af kunstig ultramarin.

Det er uvist om portrættet var et bestillingsarbejde, noget tyder på, at det ikke var, men én ting er sikkert, og det er at billedet var forsvundet i et par hundrede år, indtil det dukkede op på en kunstauktion i Haag i 1881. Kunstsamleren Arnoldus Andries des Tombe Pige købte det for sølle to gylden. Billedet var dog stærkt medtaget og tilskrevet en ukendt maler, selvom det var signeret "IVMeer". Den heldige kunstsamler døde i 1902 uden arvinger, men havde heldigvis testamenteret  maleriet og tolv andre til Mauritshuis-museet.

Mange år senere blev det rigtigt restaureret – i 1994, og det fik klarlagt de spidsfindige farvevalg og pigens blik mod beskueren. Det var også takket være denne restaurering, at der blev afdækket et lysglimt på perlen og en lille lysafspejling på pigens underlæbe, som ellers ikke havde været at se tidligere.

I 1999 udkom den engelsk/amerikanske forfatterinde Tracy Chevaliers bog Pige med Perleørering – en fortælling om Vermeer, modellen og billedet. Bogen blev filmatiseret i 2003 og ifølge filmen var modellen en tjenestepige, som Vermeer fik et tæt forhold til. Det er dog ren historieforfalskning. Det mest sandsynlige er, at modellen var hans datter.

Kategori: