Qatars sheik-datter vurderes at stå bag Gauguin-køb

Et farverigt maleri af den franske maler Paul Gauguin er ifølge New York Times solgt for et rekordhøjt beløb på næsten 300 millioner dollar - op mod 2,2 milliarder kroner. Sandsynligbvis de højste pris for et maleri nogensinde. Billedet med titlen "Nafea Faa Ipoipo?" ("Hvornår skal du gifte dig") blev malet i 1892. Det forestiller to piger på Tahiti i Stillehavet.

Sælgeren er en schweizisk kunstsamler, Rudolf Staechelin. I årtier har maleriet været udlånt til kunstmuseet i Basel. Ejeren besluttede at sælge det på grund uenighed med museets leder. I et interview med New York Times afviser sælgeren at oplyse, hvem der er køberen. Ifølge forlydender er billedet solgt til en køber i Qatar. Kunsthistorikeren Else Marie Bukdahl, der er tidligere rektor på Det Kongelig Danske Kunstakademi, er næsten ikke i tvivl. Med sin kendskab til De Forenede Arabiske Emirater, som arbejder sammen med Qatar, siger hun til Politiken, at hun næsten er sikker på, at Sheikha al-Mayassa står bag købet.

Franske Paul Gauguin (1848-1903) begyndte som impressionist, men malede derefter stærkt forenklede og farverige billeder i en stil, der ofte kaldes primitivisme. Da Edvard Munchs "Skriget" blev solgt på auktion i New York i maj 2012, udtalte ikke navngivne kilder, at det var blevet købt af familie til emiren af Qatar, sheik Hamad bin Khalifa al-Thani. Prisen lød på nær 790 millioner kroner. Sheikens datter, Sheikha Mayssa, leder The Qatar Museums Authority (QMA), som har indkøbt en lang række store kunstværker de seneste år. Deriblandt er Cézannes "Kortspillerne", som blev købt for 250 millioner dollar (over 1,6 milliarder kroner).

Et maleri af den dansk-franske impressionistiske maler Camille Pissarro blev solgt som det dyreste maleri ved en stor auktion hos Sotheby's i London sidste år for 180 millioner kroner. Priserne på værker af verdens mest kendte kunstnere er skudt voldsomt i vejret i de seneste år, hvor der er kommet en hel del superrige kunstsamlere i de nye dynamiske økonomier i udviklingslandene.

I løbet af bare et par generationer er Qatar takket være sine enorme gasfelter gået fra at være et ludfattigt nomadeland befolket af perlefiskere til verdens rigeste land med en enorm indflydelse. Penge kan nemlig købe mange ting, og det gælder ikke mindst i kunstens verden, hvor Qatars gasmilliarder har gjort landet til en af verdens vigtigste spillere.

Med et årligt indkøbsbudget, der anslås at ligge på omkring 1 milliard dollar – cirka 5,5 mia. kr. – er Sheikha Mayassa på rekordtid blevet "kunstverdenens mest magtfulde kvinde", som det britiske magasin The Economist har udtrykt det. For at sætte hendes budget i relief brugte Museum of Modern Art i New York sidste budgetår 32 millioner dollar – omkring 175 millioner kr. – på kunstindkøb.

Sheikhas indkøb

Qatar offentliggør ikke sine kunstkøb, så det er vanskeligt at få overblik over dets indkøb, men blandt de mere spektakulære anskaffelser er følgende værker:

Maleriet ’Kortspillerne’ af Paul Cézanne. Pris: 250 millioner dollar – omkring fire gange mere end noget tidligere billede af Cézanne og omkring dobbelt så meget som den hidtidige rekord på 786 mio. kr. for et enkelt maleri (en Jackson Pollack, der blev solgt i 2006).

Maleriet ’White Center’ af Mark Rothko. Pris: 70 millioner dollar – igen fire gange så meget, som nogen tidligere havde betalt for et værk af kunstneren.

Skulpturerne ’Lullaby Spring’ af Damien Hirst. Pris: 19,2 millioner dollar, højeste pris for en nulevende kunstner i Europa.

Foto: Sheikha Mayssa, leder af The Qatar Museums Authority (QMA).

 

" Nafea Faa Ipoipo?" ("Hvornår skal du gifte dig")

af den franske maler Paul Gauguin.

 

 Kilder: b.dk. Politiken, New York Times m.fl.

Kategori: