Storm P. bag 150 malerier - inspireret af de helt store

Storm P. var også en god maler, ikke kun en formidabel tegner. Men i forhold til hans gigantiske produktion af tegninger, malede han ikke meget. Der findes ca. 50.000 tegninger, men kun ca. 150 malerier, der blev malet i perioden 1912 til 1949.

Storm P. var autodidakt som kunstner. Dte siges, at han i sin ungdom overvejede at søge ind på Kunstakademiet, men vennen: arkitekten og kunstneren Thorvald Bindesbøll frarådede ham det med begrundelsen, at han ville miste sit talent, hvis han lærte noget. Så derfor lod han være og fortsatte med at male - på det mange vil kalde hans egen uspolerede måde.

Det er ret tydeligt hvilke kunstnere, der har haft stor betydning for Storm og hvilke, der har hans idoler på givne tidspunkter, for man ser klart deres påvirkning i malerierne, hvor han låner og fortolker og bruger stilarterne på sin egen måde.
Edvard Munch var et stort forbillede og med ham fik Storm øjnene op for ekspressionismen. Værker som "Kys" ,"Tre kvinder ved havet" og "Kultur" er stærkt influeret af Munch både med hensyn til stil og motiv.
Han besøgte Paris i starten af århundredet og hans ophold her viser en klar fascination af kunstneren Henri Toulouse-Lautrec. Storms malerier fra denne periode emmer af parisisk bohemestemning, med kabaretter, prostituerede og Seinemotiver gengivet i et grønt absintskær. Det er også her cirkusmotiverne begynder at finde vej til lærrederne.

Også den modernistiske kunst kom til at optage Storm, og han lod sig inspirere af kunstnere som Kandinsky, Klee og Kokoschka og eksperimenterede med det moderne maleri. Han blev tilknyttet Der Sturm, det tyske tidsskrift for ekspressionistisk kunst, en betegnelse der generelt blev anvendt for den moderne kunst i Tyskland. Men selvom Storm kastede sig ud i den modernistiske malerkunst, og vandt bred anerkendelse herfor blev det kun for en begrænset periode.

I de sene værker, som indbefatter de kendteste malerier – ´"Linedans", "Fra vugge til grav", "Indenfor og Udenfor", "Tilbage til naturen" og "Friheden" - ser man tydeligt Storms sikre naivistiske stil - som de fleste folk kender den. Runde, lidt karikerede personer, stærke farver, mange detaljer, underfundig humor, stilmæssigt meget lig hans tegneserier.

I samarbejde med Storm P. Museet viser Nivaagaards Malerisamling fra oktober 2016 til marts 2017 en omfattende præsentation af Storm P.´s malerier.

Læs videre om udstillingen her:

Kilde: Storm P.-museet m.fl.

 

 

 

 

Kategori: