Tuxen-maleri på auktion

Næppe er Laurits Tuxens berømte maleri "Sommerdag på Skagen Strand med figurer" taget ned fra udstillingen "Tuxen - farver, friluft og fyrster" på Skagen Museum og Fuglsang Kunstmuseum, før det kommer under hammeren hos Bruun Rasmussen i København.

Maleriet forventes at kunne indbringe mellem 1,5 og 2 mio. kroner, når det den 24. februar kommer under hammeren hos auktionsfirmaet og opfattes som et af de store værker i den produktive og meget alsidige malers produktion. Maleriet forestiller hans to døtre, Yvonne og Nina, der nyder sommeren på stranden i Skagen sammen med P.S. Krøyers datter Vibeke.

Auktionshuset skriver bl.a., at værket står som noget ganske særligt blandt Tuxens værker, da hans malerier i denne størrelse gerne forestiller storslåede portrætter af Europas kongelige og fyrstelige familier. Inspirationen fra P. S. Krøyers malerier er tydelig, da vægten er lagt på lyset og den gennemslående naturalisme.Tuxen var da også nær ven og studiekammerat af Krøyer og blev gennem dette forhold, trods sine udenlandsophold, opmærksom på det kunstneriske fremstød, som den danske kunst gennemgik i slutningen af 1800-tallet. Motiverne ændrede sig, interiørmaleri blev udskiftet med eksteriørmaleri, og malerierne blev i stigende grad et forsøg på at indfange den oprindelige livsform mellem natur og menneske. Maleriet var forøvrigt på auktion i selsamme aktionshuset 6. december 2006, hvor hammerslaget kom til at lyde på 1,2 mio. kr.

Niels Tuxen blev kendt og agtet som fyrstemaler, men nåede frem til sin død i 1927 også at være med til at sætte sit stærke præg på kunstnermiljøet i Skagen. Foto: Wikimedia Commons

Betegnelsen Skagens-maler klæber også til Laurits Tuxen, der døde i 1927, men han havde også mange andre virkefelter og opnåede ry for at være en af tidens mest fremtrædende fyrstemalere.

I den egenskab nåede han at portrættere en lang række adelige og kronede hoveder. Blandt disse dronning Victoria i England og den russiske zar Nikolaj II, men også den danske kongefamilie.

Tuxen(1853-1927) kom i første omgang til Skagen i 1870 og var herefter borte i en årrække, inden han vendte tilbage til miljøet i 1901. Sammen med sin anden hustru Frederikke Treschow var han ganske aktiv i miljøet i Skagen, og han var i 1908 blandt andet med til at stifte Skagen Museum.

Laurits Tuxen blev uddannet på Kunstakademiet 1868-72 og hos Léon Bonnat i Paris 1875-76 og 1877-78. Fra 1874 udstillede han på Charlottenborg, 1878-1913 tillige jævnlig på Salonen i Paris. Lauritz Tuxen modtog Eckersbergs Medalje 1894; han var professor ved Kunstakademiet 1909-16.

Kategori: