Van Gogh solgte faktisk et billede

Jeg har mødt kunstinteresserede mennesker, der i en snak om Van Gogh har nævnt det ærgelige i, at kunstneren ikke fik solgte et eneste værk, mens hans levede. Jeg har også en kunstbog, der nævner det samme, men det er altså ikke rigtigt.

Han fik faktisk solgt værket The Red Vinyeard(den røde vinmark), som han lavede færdigt i 1888. Olie på lærred, 75 cm × 93 cm.
Det blev solgt for sølle 400 franc, svarende til omkring 7.000 kr. i dag og det blev købt af Anna Boch, en belgisk kunstmaler, hvis bror, Eugène Boch, var venner med Van Gogh. Maleriet blev udstillet første gang på den årlige udstilling Les XX i Bruxelles i 1890 og det var her, det blev købt.

Maleriet blev solgt videre til den russiske kunstsamler Sergei Shchukin, der efter Van Goghs død fik købt flere af hans værker. Ved oktoberrevolutionen i 1917 blev hans kunstsamling nationaliseret og senere overdraget til Pushkin-museet i Moskva, hvor billedet kan ses den dag i dag.

Den tragiske sandhed er jo dog, at Van Gogh kun overlevede økonomisk takket være bidrag fra sin bror, Theo. Idag er det svært at fatte, at ingen ville købe hans værker, som er nogle af de mest værdifulde i hele verden. De dyreste er blevet solgt til en pris på omkring 400 mio. kr.

Billedet blev malet i en god periode af Van Goghs liv og viser en vinmark i de røde og glødende farver ved solnedgangen i oktober måned. Det var netop på dette tidspunkt, at Gauguin ankom til Arles, hvor Van Gogh havde en vision om at skabe et kunstnerkollektiv. Først og fremmest ønskede han et arbejdsfællesskab med Gauguin, som han beundrede højt - et venskab, der dog senere blev afløst af et skæbnesvangert uvenskab.

Men på dette tidspunkt, i oktober 1888, var arbejdsfællesskabet mellem de to nyt og Van Gogh må have sprudlet af optimisme. 

Jeg synes det er et meget smukt værk.

Kategori: